Jola Słoma

Warzywa w sosie orzechowym z ryżem


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

odsłon: 8507

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 papryka czerwona

1 marchewka

kilka różyczek brokułu

kilka pieczarek

1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka mielonego kminku

3 łyżki sosu sojowego

3 łyżki masła orzechowego

2 łyżki oleju

1/2 szklanki wody

1 szklanka ryżu Basmati

2 szklanki wody

3 goździki

kawałek kory cynamonu

szczypta soli

1 łyżka oleju

 

Przygotowanie:

Suchy ryż z goździkami i cynamonem podprażamy przez kilka minut na 1 łyżce oleju w garnku, ciągle mieszając. Ostrożnie wlewamy gorącą wodę, mieszamy, dorzucamy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut, pamiętając by zamieszać po ok. 1 minucie od zalania ryżu wodą. Gdy woda całkowicie się wchłonie, garnek z ryżem owijamy kocem i trzymamy ok. 10 minut. Tak ugotowany ryż będzie sypki. Pieczarki, marchewkę i paprykę kroimy w paski, a różyczki brokułu w ćwiartki. Na oleju w głębokiej patelni smażymy warzywa z przyprawami przez kilka minut, ciągle mieszając. Wlewamy sos sojowy i masło orzechowe wymieszane z gorącą wodą i mieszamy. Warzywa podajemy ułożone na ryżu. Pamiętajmy, aby nie smażyć warzyw zbyt długo, by były chrupiące.

powrót

Podobne przepisy

Rozgrzewający krem z marchewki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Jajka przepiórcze w ziołach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Soczewica w sosie chilli
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Brokuły z chrupiącym czosnkiem
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.