Delia  Smith

Warzywa pieczone w piekarniku


Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Warzywa pieczone w piekarniku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kilo małych pomidorków

duża cebula

1 czerwona i 1 żółta papryka

2 średnie cukinie

bakłażan

2 duże ząbki czosnku

2 łyżki bazylii

3 łyżki oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Warzywa (z wyjątkiem pomidorów) kroimy na duże kawałki, cukinie i bakłażan posypujemy solą i umieszczamy w durszlaku pod obciążeniem, aby wyciekł z nich nadmiar gorzkawego soku. Po osączeniu kawałki warzyw musimy wysuszyć w ściereczce. Warzywa doprawiamy posiekanym czosnkiem i rozdrobnionymi liśćmi bazylii. Polewamy oliwą, wszystko razem staranie mieszamy, a następnie wykładamy na płaską blachę do pieczenia. Jarzyny posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą i wstawiamy do maksymalnie rozgrzanego piekarnika.

powrót

Podobne przepisy

Zielona bomba witaminowa
Przepis z programu Pyszne i zdrowe inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałata cezara z kurczakiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kiszona kapusta
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka grecka
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Sałatka z mango
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Caprese
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.