Jola Słoma

Warzywa i owoce z dipem kokosowym


Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Warzywa i owoce z dipem kokosowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

jabłko

seler i marchew pokrojone po podłużne paski

1 szklanka kiełków słonecznika

kilka liści rzymskiej sałaty

400 ml mleka kokosowego

15-20 dag orzechów nerkowca

5 łyżek ciemnego cukru Muscovado

1 szczypta kardamonu

1 łyżka podprażonego sezamu

kilka gałązek świeżej mięty

 

Przygotowanie:

Miksujemy mleko z orzeszkami nerkowca, cukrem i szczyptą kardamonu. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy posiekane liście mięty, a do drugiej podprażone nasiona sezamu. W ten sposób usyskujemy 2 wersje dipu. Na liściach sałaty układamy owoce i warzywa pokrojone w paski oraz kiełki słonecznika. Możemy je polać dipem lub podać go w osobnych miseczkach do maczania.

powrót

Podobne przepisy

Pieczony pasternak z glazurą z syropu klonowego i musztardy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Dwukrotnie pieczony suflet z sera
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Racuchy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Brzoskwinie gotowane z tymiankiem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.