Warzywa gotowane w glinianym garnku

Warzywa gotowane w glinianym garnku
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 100 g tofu
  • usmażonego w całości tak
  • by miało chrupiącą skórkę z zewnątrz
  • a w środku pozostało miękkie
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • pokrojonej na kawałki długości 5 cm
  • 100 g grzybów shitake
  • przekrojonych na pół
  • 1 przepękla („gorzki melon”)- należy przekroić ją wzdłuż na pół
  • usunąć nasiona i pokroić na kawałki 2x3 cm
  • 1 kalarepa
  • obrana i pokrojona na kawałki 2x3 cm
  • 1 marchewka
  • obrana i pokrojona na kawałki 2x3 cm
  • ½ łyżki posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 gałązki kolendry
  • do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W średniej wielkości garnku doprowadzić wodę do wrzenia, zblanszować warzywa osobno przez około 2 minuty, a następnie przełożyć do wody z lodem, żeby zatrzymać proces gotowania, dzięki czemu warzywa pozostaną jędrne. Gliniany garnek wstawić na duży ogień, wlać olej, podsmażyć czosnek, aż puści aromat. Dodać sos sojowy, cukier, pieprz i wodę. Doprowadzić do wrzenia, włożyć warzywa, grzyby i tofu. Wymieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Udekorować gałązkami kolendry, podawać z ryżem jaśminowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA