Wariacja na temat tiramisu

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Wariacja na temat tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Biszkopt:

2 duże jajka

1 łyżka mąki zwykłej

1 łyżka maki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia



Masa tiramisu:

4 żółtka

500 g serka mascarpone

4 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

200 ml kremówki

1 i ½ łyżeczki żelatyny



Masa amaretto:

2 żółtka

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżki cukru

100 ml likieru amaretto

100 ml kremówki



Do nasączenia biszkoptu:

Około 100 ml mocnej kawy wymieszanej z likierem amaretto.



Biszkopt:

Całe jajka ubić bardzo mocno z cukrem. Następnie delikatnie wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy 23 - 24 cm i włożyć do zimnego piekarnika. Następnie nastawić pieczenie na 180 stopni C na około 15 minut. Po wystudzeniu wyciąć w nim filiżanką, w której będziemy przygotowywać deser, 4 kółka.



Masa tiramisu:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Po napęcznieniu delikatnie podgrzać, aż się rozpuści. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać. Do powstałej masy dodać wystudzoną żelatynę, a na końcu ubitą kremówkę. Powstałą masę przełożyć do filiżanek o pojemności 200 - 250 ml. Schłodzić w lodówce około 2 godziny.



Masa amaretto:

Czekoladę rozpuścić z likierem i wystudzić. Żółtka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę, którą łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Na końcu dodać ubitą kremówkę.



Formowanie deseru:

Wyciągamy z lodówki filiżanki z masą tiramisu. W każdej z nich wydrążamy łyżeczką okrągłe wgłębienie, które wypełniamy masą amaretto. Następnie na wierzchu każdej filiżanki kładziemy wycięte wcześniej biszkoptowe kółko, które nasączamy przygotowaną kawą z likierem. Deser

chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc. Aby wyciągnąć deser z filiżanki należy ją na moment zanurzyć w gorącej wodzie, następnie przykryć talerzykiem i odwrócić do góry dnem. Każdą porcję posypać gorzkim kakao.





© Dorota Cyman

powrót

Podobne przepisy

Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owoce gotowane w winie chianti
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus z kiwi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Charlotte cytrynowo-kawowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tiramisu po polsku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.