Marieta  Marecka

Waniliowy budyń jaglany z malinami i jeżynami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Waniliowy budyń jaglany z malinami i jeżynami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

2 szklanki mleka kokosowego

2 szklanki wody

1 laska wanilii

1 łyżeczka pasty z wanilii

2 łyżki syropu z agawy lub miodu (ew. cukru)

szczypta soli

200 g malin

200 g jeżyn

3 łyżki miodu

1 łyżka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą przynajmniej trzykrotnie. Przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem kokosowym i wodą, dodajemy szczyptę soli, przekrojoną laskę wanilii i gotujemy ok. 15-20 minut, aż kasza będzie bardzo miękka.
Przelewamy całość do miksera do koktajli, dolewamy pastę z wanilii, syrop z agawy i miksujemy, aż powstanie nam gładki krem.
Przelewamy budyń do szklaneczek i odstawiamy do wystudzenia.
Do rondelka wrzucamy maliny (kilka zostawiamy do dekoracji) i połowę jeżyn. Dolewamy miód i ocet i gotujemy, aż owoce zmiękną, a syrop zgęstniej.
Miksujemy blenderem na pastę, przecieramy przez sitko. Budynie polewamy syropem i dekorujemy świeżymi owocami.

powrót

Podobne przepisy

Pierożki z jagodami i białą czekoladą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Trufle z białej czekolady z amaretto
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owocowe crumble z sezamową nutą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Lody truskawkowe
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Naleśniki czekoladowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.