Tomasz Jakubiak

Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery

odsłon: 1550

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

łyżka masła

1,5 szklanki ryżu jaśminowego

2 łyżki orzechów nerkowca

2 łyżki orzechów ziemnych

2 łyżki rodzynek

2 łyżki orzechów laskowych

3 szklanki mleka kokosowego

3 laski wanilii

łyżka miodu

150 g twarogu

3 listki mięty

 

2 kwaśne jabłka

łyżka masła

łyżeczka skórki z pomarańczy

2 pomarańcze

 

Karmelki:

0,5 szkl cukru

garść orzechów włoskich

papier do pieczenia

 

Przygotowanie:

Do garnka włóż masło, dodaj ryż i praż do momentu, aż zrobi się szklisty.
Bakalie namocz we wrzątku ok. 5 minut i wsyp do garnka. Następnie wlej mleko kokosowe - zawsze w proporcji 2 do 1 w stosunku do ryżu. Przetnij wzdłuż laski wanilii i wrzuć do garnka. Dodaj miód.
Gdy ryż będzie prawie miękki, przykryj garnek pokrywką, wyłącz ogień i odstaw, żeby doszedł. W przeciwnym razie może się przypalić.
Pokrój jabłka w kostkę, wrzuć na patelnię i dodaj masło. Następnie dodaj skórkę i sok z pomarańczy. Jabłka gotuj do momentu, aż zmiękną.
Na patelnię wsyp cukier i rozpuść na karmel. Dodaj utarte orzechy i dokładnie wymieszaj. Orzechowy karmel przelej na papier do pieczenia i odstaw do wystygnięcia.
Na talerz nałóż waniliowo–kokosowy ryż, następnie posyp twarogiem, nałóż jabłka, a na wierzch wysyp orzechowe karmelki. Danie udekoruj listkami mięty. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Pudding czekoladowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.