Anna Olson

Waniliowe muffiny z dżemem


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Waniliowe muffiny z dżemem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ½ szklanki mleka

1 ½ szklanki cukru

1 laska wanilii

2/3 szklanki oleju roślinnego

2 jajka

3 ½ szklanki mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki cynamonu

½ szklanki dżemu malinowego

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na małym ogniu podgrzewać przez 15 minut mleko z pesteczkami, wyskrobanymi z wanilii i strączkiem wanilii, aby mleko przeszło waniliowym smakiem i aromatem. Wyjąć strączek wanilii i odstawić mleko do wystygnięcia w temperaturze pokojowej. Kiedy mleko wystygnie, dodać cukier, jajka i olej, wymieszać trzepaczką. Wsypać na sitko mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, sól i cynamon, przesiać razem do osobnej miski. Dodać do mleka, wymieszanego z jajkami i olejem i mieszać, aby składniki się połączyły, jednak nie rozbijać na zbyt jednolitą masę. Natłuszczone foremki do muffinów wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Dżem malinowy wymieszać, aby był bardziej płynny. Łyżkę dżemu umieścić pośrodku każdego muffina. Wlać do foremek na wierzch pozostałe ciasto. Piec 35 do 45 minut, aż muffiny staną się złocisto-brązowe. Po wyjęciu z piekarnika odstawić muffiny w foremce na 15 minut, a następnie obrócić foremkę do góry dnem, wyjąć muffiny i zostawić, aby całkiem wystygły.
Posmarować czubki muffinów roztopionym masłem i zanurzyć w cukrze, wymieszanym z cynamonem.
Muffiny można przechowywać 2-3 dni w szczelnym pojemniku lub zamrozić i przed podaniem odgrzewać w kuchence mikrofalowej.

powrót

Podobne przepisy

Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Różane pączki ze słodkim jogurtem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kruche ciasto z orzechami laskowymi
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Muffiny owocowe z orzechami
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.