Waniliowa tapioka

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

Waniliowa tapioka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka pasty waniliowej)

2 szklanki mleka 2%

¼ łyżeczki mielonego kardamonu

6 łyżek cukru

3 łyżki błyskawicznej tapioki

1 jajko o temperaturze pokojowej

żółtko oddzielone od białka

½ szklanki świeżych malin

 

Przygotowanie:

Wyskrob nasiona z wnętrza laski wanilii i wymieszaj z mlekiem (albo wmieszaj pastę) w średnim rondlu. Dodaj kardamon, cukier oraz tapiokę i odstaw na 5 minut. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu stale mieszając (ok. 12 minut). Gotuj jeszcze przez 3 minuty mieszając bez przerwy (w tym czasie tapioka podwoi objętość). Zdejmij rondel z ognia. Ubij trzepaczką ¼ szklanki tapioki z żółtkiem i starannie wymieszaj z zawartością rondla. Ubij białko na niezbyt sztywną pianę, a następnie szybko lecz delikatnie wymieszaj z tapioką. Ułóż po kilka malin na dnie 4 pucharków i nałóż na wierzch porcje tapioki. Przykryj luźno plastikową folią, zaczekaj aż ostygnie i wstaw do lodówki, na około 3 godziny, aż deser stężeje.

powrót

Podobne przepisy

Smoothie obniżający poziom cholesterolu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Kawa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Shot biało-czerwony
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Lemoniada
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Słoneczny koktajl z brzoskwini i melona z sosem truskawkowym
Przepis z programu Dietosfera (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.