Waniliowa tapioka

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

Waniliowa tapioka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka pasty waniliowej)

2 szklanki mleka 2%

¼ łyżeczki mielonego kardamonu

6 łyżek cukru

3 łyżki błyskawicznej tapioki

1 jajko o temperaturze pokojowej

żółtko oddzielone od białka

½ szklanki świeżych malin

 

Przygotowanie:

Wyskrob nasiona z wnętrza laski wanilii i wymieszaj z mlekiem (albo wmieszaj pastę) w średnim rondlu. Dodaj kardamon, cukier oraz tapiokę i odstaw na 5 minut. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu stale mieszając (ok. 12 minut). Gotuj jeszcze przez 3 minuty mieszając bez przerwy (w tym czasie tapioka podwoi objętość). Zdejmij rondel z ognia. Ubij trzepaczką ¼ szklanki tapioki z żółtkiem i starannie wymieszaj z zawartością rondla. Ubij białko na niezbyt sztywną pianę, a następnie szybko lecz delikatnie wymieszaj z tapioką. Ułóż po kilka malin na dnie 4 pucharków i nałóż na wierzch porcje tapioki. Przykryj luźno plastikową folią, zaczekaj aż ostygnie i wstaw do lodówki, na około 3 godziny, aż deser stężeje.

powrót

Podobne przepisy

Margarita truskawkowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Koktajl Zielona Siła
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Miłosna ambrozja
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Bąbelki o smaku pomarańczy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lemoniada z ogórkiem i miętą
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Koktajl owocowy
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.