Nigel Slater

Vichyssoise


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Vichyssoise
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

55 g masła

1 posiekana cebula

300 g porów

pokrojonych na cienkie plasterki

¼ szklanki białego wina

110 g ziemniaków

obranych i pokrojonych w plastry

290 ml bulionu warzywnego

sól i świeżo mielony czarny pieprz

290 ml mleka

2 łyżki śmietany

garść posiekanego szczypiorku

mała garść posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Roztop masło w dużym rondlu. Dodaj cebulę oraz pory i podsmaż, aż zmiękną i się zeszklą, około 10-15 minut na małym ogniu. Dodaj ziemniaki, wlej wino i bulion, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Zmiksuj zupę ręcznym blenderem, dolej mleko i śmietanę. Ostudź i wstaw do lodówki przed podaniem. Podawaj ze szczypiorkiem i natką.

powrót

Podobne przepisy

Zielona zupa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Meksykańska zupa z kukurydzy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa pistou
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa po warmińsku z pulpecikami i zacierkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z pieczonego buraka
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.