Vichyssoise

Vichyssoise
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 55 g masła
  • 1 posiekana cebula
  • 300 g porów
  • pokrojonych na cienkie plasterki
  • ¼ szklanki białego wina
  • 110 g ziemniaków
  • obranych i pokrojonych w plastry
  • 290 ml bulionu warzywnego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 290 ml mleka
  • 2 łyżki śmietany
  • garść posiekanego szczypiorku
  • mała garść posiekanej natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Roztop masło w dużym rondlu. Dodaj cebulę oraz pory i podsmaż, aż zmiękną i się zeszklą, około 10-15 minut na małym ogniu. Dodaj ziemniaki, wlej wino i bulion, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Zmiksuj zupę ręcznym blenderem, dolej mleko i śmietanę. Ostudź i wstaw do lodówki przed podaniem. Podawaj ze szczypiorkiem i natką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA