Jennifer  Paterson

Vichyssoise - zupa-krem na zimno


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Vichyssoise - zupa-krem na zimno
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 dorodnych porów

60 g niesolonego masła

6 średnich obranych i pokrojonych ziemniaków

1,15 l bulionu drobiowego lub wody

sól i świeżo mielony czarny pieprz

180 ml śmietany

świeży szczypiorek

 

 

Przygotowanie:


Odetnij białe części porów i dokładnie posiekaj. Stop masło w rondlu dostatecznie obszernym, by pomieścił wszystkie składniki i uduś pory do miękkości. Dodaj ziemniaki i zamieszaj. Wlej bulion i dopraw do smaku. Zagotuj i duś przez 40 min. Odstaw do ostygnięcia i zmiksuj na gładko. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, wymieszaj ze śmietaną i dopraw pieprzem. Wstaw zupę do lodówki na 6-12 godz. Podawaj w małych, ładnych miseczkach dekorując krem posiekanymi źdźbłami szczypiorku.

powrót

Podobne przepisy

Żur na kiszonych rydzach z ziemniakami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kartoflanka na wodzie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa z serem i gruszką
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Wiosenna zupa szczawiowo – ogórkowa
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa śledziowa z orzechami i jabłkiem na zimno
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Śledzie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.