Jennifer  Paterson

Vichyssoise - zupa-krem na zimno


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Vichyssoise - zupa-krem na zimno
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 dorodnych porów

60 g niesolonego masła

6 średnich obranych i pokrojonych ziemniaków

1,15 l bulionu drobiowego lub wody

sól i świeżo mielony czarny pieprz

180 ml śmietany

świeży szczypiorek

 

 

Przygotowanie:


Odetnij białe części porów i dokładnie posiekaj. Stop masło w rondlu dostatecznie obszernym, by pomieścił wszystkie składniki i uduś pory do miękkości. Dodaj ziemniaki i zamieszaj. Wlej bulion i dopraw do smaku. Zagotuj i duś przez 40 min. Odstaw do ostygnięcia i zmiksuj na gładko. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, wymieszaj ze śmietaną i dopraw pieprzem. Wstaw zupę do lodówki na 6-12 godz. Podawaj w małych, ładnych miseczkach dekorując krem posiekanymi źdźbłami szczypiorku.

powrót

Podobne przepisy

Tajska zupa z kurczaka
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
Krem z zielonego groszku i szpinaku
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Pikantna zupa rybna z pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Ostra zupa ślimakowa ze smażonym makaronem ryżowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ogórkowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.