Kylie Kwong

Uniwersalny bulion z kurczaka


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Uniwersalny bulion z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kurczak o wadze 1 ½ kg (z wolnego chowu)

4 litry zimnej wody

5 cebulek

obranych z łupin i posiekanych

1 średniej wielkości por

umyty i posiekany

1 średniej wielkości marchewka

obrana

posiekana

2 małe gałązki selera

posiekane

8 listków laurowych

½ pęczka natki pietruszki

z grubsza posiekanej

główka czosnku

przecięta w poprzek

1 łyżka ziaren białego pieprzu

1 łyżka soli morskiej

 

 

Przygotowanie:


Opłukać kurczaka i odciąć skórę z nadmiarem tłuszczu. Podzielić kurczaka na części, włożyć wraz z pozostałymi składnikami do dużego garnka, zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu. Co jakiś czas zdjąć szumowiny. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez dwie godziny. Zdjąć bulion z płyty, przecedzić przez gazę. Bulion można przechowywać w lodówce przez 3 dni, a w zamrażalniku - dwa do trzech miesięcy.

powrót

Podobne przepisy

Chowder z łososiem i kukurydzą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Zupa z wędzonego dorsza z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Chłodnik migdałowy
Przepis z programu Dietosfera (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Tajska zupa z dyni
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zupa brokułowa z orzechami brazylijskimi
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.