Undhiyo

Undhiyo
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:



Masala:
2,5 cm korzenia imbiru, obrane i posiekane
3 duże ząbki czosnku, obrane i posiekane
2 zielone papryczki chilli, wypestkowane i posiekane
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry (liście i łodygi) + do przybrania
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżka mielonego kminu
¾ łyżeczki adżwanu
85 g świeżo startego miąższu kokosa + do przybrania
1½ łyżeczki soli
1 łyżki cukru
2 łyżki uprażonych i zmielonych orzeszków ziemnych

Warzywa:
5 łyżek oleju roślinnego
szczypta asafetydy
1 łyżeczki nasion gorczycy
1 ziemniak, obrany i pokrojony na kawałki
4 małe bakłażany, bez ogonków, nacięte głęboko na krzyż
1 batat, obrany i pokrojony na kawałki
1 pasternak, obrany i pokrojony w plasterki
200 ml wody
2 garście mrożonego zielonego groszku

Przygotowanie
Zmiksować imbir, czosnek, papryczki chilli, sok z cytryny i trochę wody na gładką pastę. Dodać świeżą kolendrę i ponownie delikatnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki masali i dokładnie wymieszać. Nafaszerować bakłażany masalą. Rozgrzać w rondlu olej. Dodać asafetydę i smażyć 20 sekund, aż zacznie pachnieć. Dodać nasiona gorczycy i smażyć 30 sekund, aż zaczną strzelać. Dodać bakłażany oraz kawałki ziemniaka, batatu i pasternaku, i smażyć 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się zrumienią. Dodać resztę masali, wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Następnie przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić 20-25 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać groszek, ponownie przykryć garnek i gotować jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posypać kolendrą i miąższem kokosa.

Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA