Jamie  Oliver

Ulubiony makaron Jools, sałatka z cykorii i rukwi wodnej, tartinki migdałowe


Przepis z programu 30 minut Jamiego (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki, Desery

Ulubiony makaron Jools, sałatka z cykorii i rukwi wodnej, tartinki migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Makaron:

4 dymki

1 marchewka

1 łodyga selera

1–2 świeże czerwone chili

6 szt. (ok. 400 g) dobrej jakości kiełbasek

1 czubata łyżeczka nasion fenkułu

1 łyżeczka suszonego oregano

500 g makaronu penne

4 ząbki czosnku

4 łyżki octu balsamicznego

1 puszka (400 g) siekanych pomidorów

kilka gałązek greckiej lub zwykłej bazylii



Sałatka:

2 czerwone cykorie

1 pojemnik (100 g) rukoli i rukwi wodnej

wióry parmezanu

1 cytryna



Przyprawy:

oliwa

oliwa extra vergine

sól morska i czarny pieprz



Tartinki:

6 małych spodów z kruchego ciasta

1 jajko

100 g mielonych migdałów

100 g masła

90 g złocistego miałkiego cukru

1 pomarańcza

1 łyżka pasty waniliowej lub ekstraktu

175 g dobrej jakości dżemu malinowego

1 opakowanie (250 g) crème fraîche albo kwaśnej śmietany



NA POCZĄTEK

Przygotuj wszystkie składniki i wyposażenie. Nagrzej piekarnik do 190°C. Zagotuj czajnik wody. Postaw dużą patelnię na dużym ogniu. Zamontuj standardowy nóż w malakserze.



MAKARON

Oczyść dymki, marchewkę i seler. Pokrój warzywa na kawałki i posiekaj je w malakserze wraz z pozbawionymi szypułek papryczkami chili. Dodaj kiełbaski, 1 czubatą łyżeczkę nasion fenkułu i 1 łyżeczkę oregano. Zmiel wszystko pulsacyjnie, a otrzymaną masę przełóż na rozgrzaną patelnię z porcją oliwy. Rozbij grudki mięsa mieszając co chwilę w czasie wykonywania innych czynności. Postaw duży, głęboki rondel na małym ogniu i napełnij go wrzątkiem a następnie ponownie zagotuj czajnik wody.



TARTINKI

Rozłóż spody do tartinek na blasze do pieczenia. Przygotuj masę frangipane, wbijając jajko do misy i dodając 100 g migdałów, 100 g masła oraz 90 g złocistego, miałkiego cukru. Zetrzyj do tej samej miski skórkę z połowy pomarańczy i dodaj 1 łyżkę pasty waniliowej lub ekstraktu. Wymieszaj całość łyżką. Nałóż na spody po 1 łyżeczce masy migdałowej, a na nią po łyżeczce dżemu. Następnie jeszcze raz nałóż po czubatej łyżeczce masy migdałowej tak, żeby dżem spod niej wyzierał. Wstaw blachę do piekarnika na środkową półkę i ustaw minutnik dokładnie na 18 minut.



MAKARON

Dopełnij rondel wrzątkiem jeśli trzeba, dodaj 1 łyżkę soli, wsyp penne i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu pod częściowym przykryciem.



SAŁATKA

Odetnij twarde nasady liści cykorii, następnie rozdziel wszystkie liście i poćwiartuj środki. Rozłóż je na półmisku, na wierzchu rozrzuć rukolę i rukiew wodną i szybko przemieszaj rękami.



MAKARON

Zmiażdż praską 4 nieobrane ząbki czosnku, dodaj do masy mięsno-warzywnej i wmieszaj 4 łyżki octu balsamicznego oraz pomidory z puszki. Dolej nieco wody z gotowania makaronu, by rozrzedzić sos.



SAŁATKA

Posyp sałatkę z cykorii wiórami parmezanu i podaj na stół z butelką oliwy extra vergine, solą, pieprzem i cytryną pokrojoną w kliny. Niech każdy doprawi sobie sałatkę do smaku.



MAKARON

Odsącz makaron, zachowując około szklanki wody z gotowania. Wsyp makaron na patelnię z sosem i przemieszaj, dodając tyle zachowanej wody z gotowania makaronu, by uzyskać jedwabista, luźną konsystencję. Spróbuj, dopraw, jeśli trzeba, a następnie przełóż na duży półmisek i zanieś wprost na stół wraz z resztą parmezanu do posypania. Rozrzuć na wierzchu kilka listków bazylii.



TARTINKI

Gdy upieką się na złoto, wyjmij je i wyłącz piekarnik. Podawaj gorące z porcją crème fraîche.



© Jamie Oliver 2010

powrót

Podobne przepisy

Fasolka szparagowa z kukurydzą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka z marchwi
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia żydowska
Sałatka nicejska
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z krabów w sosie winegret
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałata z mango, chili i kalmarami
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Wietnamska sałatka z pieczonym kurczakiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.