Marta Dymek

Ulubiona zupa soczewicowa


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

odsłon: 2870

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 duża cebula

olej

2 szklanki soczewicy (400 g)

½ łyżeczki mielonego kuminu

½ łyżeczki kuminu w całości

½ łyżeczki mielonej kolendry

½ łyżeczki papryki słodkiej

½ łyżeczki papryki wędzonej

½ łyżeczki papryki ostrej

¼ łyżeczki cynamonu

1,5 litra bulionu

1 puszka krojonych pomidorów

1 - 2 łyżeczki soku z cytryny

sól do smaku

 

do podania: 2 łyżki kuminu w ziarnach, wędzona papryka, pietruszka oraz kolendra

 

Przygotowanie:

Cebulę posiekać w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i smażyć na niedużym ogniu do momentu, aż będzie szklista i słodka.
Dodać wtedy soczewicę oraz wszystkie przyprawy i smażyć 2 - 3 minuty ciągle mieszając. Następnie wlać pomidory, bulion, dokładnie zamieszać i gotować pod przykryciem przez 20 - 30 minuty.
Gotową zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać sok z cytryny.
Rozgrzać małą patelnię. Wsypać kumin i bardzo krótko prażyć do momentu, aż zacznie pachnieć, wtedy przesypać na bok. Podawać posypaną kuminem, wędzoną papryką oraz posiekanymi ziołami.

powrót

Podobne przepisy

Ostra zupa z czarną fasolą i nachos z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zupa cebulowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rozgrzewający krem z marchewki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Kwaśna zupa z makaronem gryczanym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kartoflanka z brukwią
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.