Marta Dymek

Ulubiona zupa soczewicowa


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy

odsłon: 3689

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 duża cebula

olej

2 szklanki soczewicy (400 g)

½ łyżeczki mielonego kuminu

½ łyżeczki kuminu w całości

½ łyżeczki mielonej kolendry

½ łyżeczki papryki słodkiej

½ łyżeczki papryki wędzonej

½ łyżeczki papryki ostrej

¼ łyżeczki cynamonu

1,5 litra bulionu

1 puszka krojonych pomidorów

1 - 2 łyżeczki soku z cytryny

sól do smaku

 

do podania: 2 łyżki kuminu w ziarnach, wędzona papryka, pietruszka oraz kolendra

 

Przygotowanie:

Cebulę posiekać w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i smażyć na niedużym ogniu do momentu, aż będzie szklista i słodka.
Dodać wtedy soczewicę oraz wszystkie przyprawy i smażyć 2 - 3 minuty ciągle mieszając. Następnie wlać pomidory, bulion, dokładnie zamieszać i gotować pod przykryciem przez 20 - 30 minuty.
Gotową zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać sok z cytryny.
Rozgrzać małą patelnię. Wsypać kumin i bardzo krótko prażyć do momentu, aż zacznie pachnieć, wtedy przesypać na bok. Podawać posypaną kuminem, wędzoną papryką oraz posiekanymi ziołami.

powrót

Podobne przepisy

Zupa fasolowa z wędzoną śliwką
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Wegański chłodnik litewski
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Krem z selera i papierówki
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Kapuśniak po żydowsku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.