Ainsley Harriot

Udziec jagnięcy z grilla z czosnkiem i rozmarynem


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

Udziec jagnięcy z grilla z czosnkiem i rozmarynem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

udziec jagnięcy

kilkanaście ząbków czosnku

przekrojonych na 2-3 części wzdłuż

kilka gałązek rozmarynu

kilka łyżek sherry

sól

pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Oliwę podgrzać na małym ogniu ze skórkami limonki i cytryny oraz ziarenkami pieprzu, ostudzić, zlać do butelki. Wykroić z udźca kość, tak, by można było mięso rozłożyć na równy płat. Gałązki rozmarynu połamać na kilkucentymetrowe kawałki, na każdą gałązkę nabić kawałek czosnku. Co kilka centymetrów zrobić w mięsie nacięcie czubkiem ostrego noża. Rozchylić i w powstałą kieszonkę wetknąć rozmaryn z czosnkiem. Przewrócić udziec na drugą stronę i naszpikować w ten sam sposób. Mięso natrzeć sherry, przyprawić solą i pieprzem i wetrzeć kilka łyżek aromatycznej oliwy. Ułożyć na średnio gorącym grillu, lekko docisnąć. Piec 40-45 minut, po 20 minutach obrócić. Podawać z pieczonymi na grillu cebulkami (patrz: inny przepis).

powrót

Podobne przepisy

Schab aromatyzowany szałwią i czosnkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wołowina z woka na ostro
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Potrawka z kurczaka i groszku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.