Laura Calder

Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2,25 kg udźca jagnięcego

3 pokrojone ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżki soku z cytryny

60 ml oliwy (więcej do ziemniaków)

kilka garści ziół prowansalskich

1 kg ziemniaków

pokrojonych w plastry

125 bulionu cielęcego lub wołowego

 

 

Przygotowanie:


Klika godzin przed przyrządzeniem jagnięciny, natnij jej skórę ostrym nożem. W nacięcia wetknij plasterki czosnku. Wymieszaj sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę. Natrzyj dobrze mięso ziołami. Pozostaw je na kilka godzin w lodówce. Zanim je upieczesz, powinno osiągnąć temperaturę pokojową.
Podgrzej piekarnik do temperatury 230°C.

powrót

Podobne przepisy

Schab jagnięcy w cieście chlebowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kulki drobiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.