Tomasz Jakubiak

Udziec jagnięcy pieczony w musztardzie z puree cebulowym


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z jagnięciny i baraniny

odsłon: 325

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

mały udziec jagnięcy z kością, namoczony w maślance

liść laurowy

łyżeczka ziela angielskiego

łyżeczka kminu rzymskiego

łyżeczka kolendry

łyżeczka gorczycy

łyżeczka kopru włoskiego

olej

czosnek

3 łyżki miodu

2 łyżki musztardy

2 jabłka

 

Puree cebulowe:

5-6 cebuli

masło

cukier

jabłko

sól

pieprz

majeranek

Przygotowanie:

Udziec zamarynuj 2 dni wcześniej w maślance z liściem laurowym i zielem angielskim. Przed smażeniem obmyj udziec z maślanki.
Następnie upraż na patelni kmin rzymski, kolendrę, odrobinę gorczycy oraz koper włoski i utrzyj w moździerzu.
Udziec natnij w kilku miejscach, posól i dopraw przyprawami z moździerza.
Na odrobinie oleju obsmaż mięso.
Zmiażdżony czosnek wrzuć do brytfanki, dolej miód i dodaj musztardę.
Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż obsmażony udziec jagnięcy. Na koniec do naczynia włóż pokrojone i podsmażone na maśle łódki jabłek.
Udziec piecz w temperaturze ok. 180 stopni C. (1kg mięsa = 1h pieczenia).
Przygotuj puree z cebuli. Pokrój cebulę i wrzuć do garnka. Do tego dodaj sporą ilość masła i odrobinę cukru. Zacznij dusić. Następnie dodaj kawałki jabłka. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Całość zmiksuj na gładkie purée i dopraw odrobiną soli, pieprzu i majeranku. Pieczony udziec podawaj z puree z cebuli. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.