Tomasz Jakubiak

Udziec barani pieczony w soli morskiej


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny

odsłon: 590

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

udziec barani z kością

2 łyżki kminu rzymskiego

2 łyżki kolendry w ziarnach

1 kg gruboziarnistej soli morskiej

3 białka

chlebki pita

 

Sałatka:

ogórki

2 pomidory

½ papryki czerwonej

½ papryki zielonej

cebula czerwona

mała sałata rzymska

mała garść świeżej mięty

mała garść rukwi wodnej

sok z cytryny

oliwa

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Kmin rzymski i kolendrę utrzyj na proszek i wymieszaj wraz z solą. Natrzyj tą mieszanką lekko ponacinany udziec. Następnie mięso przełóż do płaskiej brytfanki.
Białka ubij i wymieszaj z solą, następnie obłóż dokładnie udziec. Piecz około 5 godzin w 200 stopniach. (średnio 1 h i 20 min na 1 kg mięsa ). Jeśli mięso zacznie się przypalać, przykryj je folią.
Po upieczeniu sól rozbij, a mięso pokrój.
Przygotuj sałatkę. Wszystkie warzywa pokrój w małą kostkę i wrzuć do miski. Dodaj posiekaną miętę, sałatę, rukiew i zalej oliwą oraz sokiem z cytryny. Dopraw solą.
Chlebki pita nafaszeruj mięsem i sałatką. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.