Adam Chrząstowski

Udka kacze konfiturowane, podane z szybką konfiturą ze śliwek


Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 22158

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 udka kacze

1 litr kaczego tłuszczu lub oleju rzepakowego

1 główka czosnku

2 łyżki soli

4 łyżki majeranku

liść laurowy

ziele angielskie

rozmaryn

1 szklanka śliwek bez pestek mrożonych

1 szalotka

1 cm świeżego imbiru

sól

 

Przygotowanie:

2 ząbki czosnku rozetrzyj z solą i wymieszaj z majerankiem. Natrzyj tym udka i odstaw na 12 godzin. Następnie zalej udka tłuszczem, dodaj zioła i resztę czosnku i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 1,5 – 2 godziny aż mięso będzie miękkie. Schłódź udka w tłuszczu. Przed podaniem wyjmij z tłuszczu i dopiecz w piecu tak, by skórka była brązowa i chrupka. Szalotkę i imbir posiekaj. Zeszklij na tłuszczu z udek, dodaj pokrojone śliwki, duś całość kilka minut.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.