Tomasz Jakubiak

Uda gęsie pieczone w cydrze z sałatką z kaszy jęczmiennej


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z gęsiny

odsłon: 20

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2-3 gęsie uda

 

Marynata:

1,5 szklanki cydru

2-3 cebulki szalotki

świeży rozmaryn

sól

pieprz

3 łyżki miodu

 

Sałatka:

pomidor

papryka

2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej

100 g grzybów shiitake

sól

pieprz

łyżka sosu sojowego

bazylia tajska

bazylia fioletowa

rukiew wodna

2 kiszone cytryny

 

Przygotowanie:

Uda gęsie umyj i osusz, skórę z wierzchu ponacinaj, dopraw solą, pieprzem i przełóż do brytfanki. Zalej cydrem i miodem. Dodaj cebule szalotki i świeży rozmaryn. Tak zamarynowane uda wstaw na 24 godziny do lodówki.
Następnie zamarynowane uda obsmaż na patelni i przełóż do formy. Zalej je marynatą i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 3 godziny pod przykryciem.
Po wyjęciu z piekarnika upieczonych odlej do rondla powstały sos dodaj odrobinę masła. Dopraw solą i pieprzem.

Dobrym dodatkiem będzie sałatka z kaszy jęczmiennej z kiszoną kapustą. Pokrój pomido i paprykę w drobną kostkę. Następnie wyciśnij sok z kiszonych cytryn. Dodaj podsmażone grzyby shiitake, ugotowaną kaszę jęczmienną. Sałatkę dopraw pieprzem, solą i sosem sojowego. Na koniec sałatkę posyp bazylią tajską, fioletową i rukwią wodną.
Na talerzu podaj pieczone uda z sałatką z kaszy jęczmiennej, a wszystko polej maślanym sosem!
Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Gęś faszerowana kaszą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rosół z gęsi z makaronem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gęsia wątróbka z sosem wiśniowo–sękaczowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z gęsiny, Podroby

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.