Tomasz Jakubiak

Uda gęsi marynowane i gotowane w soku z czarnego bzu


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 727

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 uda gęsie

sól

pieprz

świeży majeranek

estragon

łyżka gęsiego smalcu do obsmażenia

2 litry soku z czarnego bzu

2 gruszki

 

Sos:

pestki z granatu

garść suszonych jagód

3 łyżki syropu z czarnego bzu

3-4 łyżki soku z czarnego bzu

masło

 

Przygotowanie:

Uda z gęsi natrzyj solą, pieprzem, estragonem i majerankiem i odstaw do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzej smalec i obsmaż na złoto uda.
Gotowe uda wrzuć do głębokiej patelni lub rondla i zalej sokiem z bzu. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin.
Pod koniec duszenia dodaj obrane połówki gruszek i duś owoce jeszcze przez około 15 min.
W rondelku połącz sok z bzu, owoce granatu i sok lub melasę. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wmieszaj zimne masło. Udo podawaj na gruszce polane sosem.



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.