Tzatziki

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Tzatziki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży ogórek

1 kg gęstego jogurtu naturalnego (greckiego)

½ łyżeczki białego pieprzu

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka rozgniecionego czosnku

1 łyżeczka oliwy

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka białego octu

 

 

Przygotowanie:


Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do blendera i posolić. Miksować ok. 20 sekund.
Przetrzeć zmiksowanego ogórka przez sito, aby oddzielić pulpę od soku. Płyn wylać, a pulpę przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać drewnianą łyżką. Sos przelać do ozdobnego naczynia. Przybrać kawałkami czerwonej papryki i gałązkami natki.
Podawać ze świeżym chlebem domowego wypieku.

powrót

Podobne przepisy

Sos jogurtowy na dwa sposoby
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Sos daktylowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Łososiowy dip z łamanym chlebem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Salsa z mango
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Sos z porów i grzybów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.03) prowansalski sos z anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.