Ainsley Harriot

Tzatziki


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Tzatziki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 ml gęstego jogurtu dobrej jakości (najlepiej grecki

bałkański - dostępny w sklepach

lub domowy; można też jogurt wymieszać z gęstą śmietaną

albo z serkiem homogenizowanym)

1 spory ogórek wąż

1-2 ząbki czosnku

łyżeczka posiekanego koperku

sól

pieprz do smaku

łyżka oliwy

1/2 - 1 łyżeczka octu z czerwonego wina

 

 

Przygotowanie:


Do jogurtu dodać czosnek, rozgnieciony nożem na pastę, przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce oraz posiekany koperek. Obieraczką do warzyw lub nożykiem obrać ogórek, zostawiając pasy zielonej skórki na przemian z pasem obranej skórki. Zetrzeć ogórek na tarce. Odcisnąć sok. Odciśnięty ogórek wymieszać z jogurtem. Polać oliwą i odrobiną octu winnego, dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać, podawać polane z wierzchu odrobiną oliwy.

powrót

Podobne przepisy

Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Orientalny dip
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia chińska
(odc.03) prowansalski sos z anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta z tuńczyka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta z wędzonej makreli
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.