Iwona  Zasuwa

Tzatziki z migdałami


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

Tzatziki z migdałami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 długi ogórek zielony

¾ szklanki blanszowanych migdałów

kilka łyżek soku z cytryny (do smaku)

1 ząbek czosnku

kilka gałązek oregano, kopru, szczypiorku lub natki pietruszki (do wyboru)

sól i pieprz do smaku

1-2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

woda

Przygotowanie:

Migdały namocz na noc, odlej wodę, zmiksuj na gładko z dodatkiem ząbka czosnku, soku z cytryny i świeżej wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany.
Dalej postępuj tak jak przy przyrządzaniu tradycyjnych tzatzików: zetrzyj obranego ogórka na tarce o dużych oczkach, dodaj zioła, oliwę, dopraw do smaku i wstaw do lodówki by się składniki "przegryzły".

powrót

Podobne przepisy

Chutney z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia indyjska
Baba ghanoush
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia koszerna
Sos pomidorowy z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tzatziki
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.