Annabel  Langbein

Turecki chlebek


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia turecka

Turecki chlebek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 i 2/3 szklanki letniej wody

1/2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki drożdży instant

5 łyżek jogurtu naturalnego

½ szklanki oliwy

2 łyżeczki soli

5 szklanek mąki chlebowej

mąka do posypania blatu

kilka łyżek oliwy do skropienia chleba

1 łyżeczka nasion kminu

1 łyżeczka czarnego sezamu lub czarnuszki

gruba sól do posypania chleba



Przygotowanie:

Do dużej miski wlać wodę, wsypać cukier i drożdże. Odstawić na kilka minut, aż mieszanka się spieni. Zamieszać, dodać jogurt, oliwę, sól i 4 i ½ szklanki mąki. Mieszać do połączenia składników. Dodać pozostałe pół szklanki mąki, wyrabiać podnosząc i upuszczając ciasto. Wyjąć je z miski na posypany mąką blat i zagniatać używając całej dłoni, aż ciasto stanie się gładkie. Przełożyć je z powrotem do miski, przykryć ściereczką, zostawić na dwie godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Przełożyć je na blat, uformować długi wałek i lekko zgnieść. Podzielić na pół, ułożyć na blasze formując płaskie bochenki, skropić oliwą lekko wgniatając w chleb palcami. Posypać ziarnami kminu, czarnym sezamem lub czarnuszką i grubą solą. Piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez 12 minut.



@Annabel Langbein



powrót

Podobne przepisy

Chlebek fougasse
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiejski chleb
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Ziołowy chlebek z oliwą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb na zakwasie
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 09:00

CYTUJ

Ja niestety nie mam czasu by poświęcić na przygotowanie i pieczenie chlebka kilka dni, ale znalazłem o wiele prostsze rozwiązanie. Z mężem uwielbiamy zdrową, domową i ekologiczną żywność. Szukaliśmy kiedyś gotowych mieszanek do domowego wypieku chleba i udało się! Natrafiliśmy na stronę domowychlebek.pl, znajdują się tam zestawy z różnych typów mąki w atrakcyjnej cenie. Chlebki wychodzą wyśmienite, a do tego zdrowe. Serdecznie polecam wszystkim zapracowanym!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.