Turecka zupa panny młodej

Turecka zupa panny młodej
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka

Przygotowanie:

Składniki:
3 cebule
6 łyżek masła
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 ½ szklanki czerwonej soczewicy
¾ szklanki bulguru
3 litry wody lub wywaru warzywnego
2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
1 ½ łyżki suszonej mięty
kilka listków świeżej mięty
2 łyżki soku z cytryny

Do podania:
jogurt naturalny
cząstki cytryny
świeża mięta

Przygotowanie:
Cebulę pokroić drobno, dusić na maśle 8-10 minut. Nie powinna się zrumienić. Dodać koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę i pieprz kajeński. Wymieszać. Dodać soczewicę i bulgur. Wlać wodę lub wywar warzywny. Kiedy się zagotuje, zmniejszyć ogień, przykryć, gotować pół godziny. Doprawić solą i pieprzem. Dodać miętę – suszoną i świeżą i sok z cytryny. Zamieszać, odstawić zupę na 10 minut. Podawać z jogurtem, cząstkami cytryny i świeżą miętą.

@Annabel Langbein

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA