Annabel  Langbein

Turecka zupa panny młodej


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia turecka

Turecka zupa panny młodej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

3 cebule

6 łyżek masła

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku

¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1 ½ szklanki czerwonej soczewicy

¾ szklanki bulguru

3 litry wody lub wywaru warzywnego

2 łyżeczki soli

pieprz do smaku

1 ½ łyżki suszonej mięty

kilka listków świeżej mięty

2 łyżki soku z cytryny



Do podania:

jogurt naturalny

cząstki cytryny

świeża mięta



Przygotowanie:

Cebulę pokroić drobno, dusić na maśle 8-10 minut. Nie powinna się zrumienić. Dodać koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę i pieprz kajeński. Wymieszać. Dodać soczewicę i bulgur. Wlać wodę lub wywar warzywny. Kiedy się zagotuje, zmniejszyć ogień, przykryć, gotować pół godziny. Doprawić solą i pieprzem. Dodać miętę – suszoną i świeżą i sok z cytryny. Zamieszać, odstawić zupę na 10 minut. Podawać z jogurtem, cząstkami cytryny i świeżą miętą.



@Annabel Langbein



powrót

Podobne przepisy

Wiosenna zupa z makaronem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybka zupa rybna z warzywami, anyżem i razowymi grzankami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa miso z grillowanymi kulkami ryżowymi
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Krem grzybowy z grzankami
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chłodnik pikantny
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.