Ruth  Rogers

Turbot pieczony w soli


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Turbot pieczony w soli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cały turbot

oczyszczony i wypatroszony

1 kg grubej soli morskiej

najtańszej

1 gałązka rozmarynu

1 gałązka świeżego majeranku

posiekana

oliwa

świeżo mielony czarny pieprz

cytryna

ocet balsamiczny

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Włożyć gałązkę rozmarynu do jamy brzusznej turbota. Zasypać solą dno brytfanki takiej wielkości, żeby pomieściła całego turbota – to, co będzie z niej wystawać, spali się. Ułożyć turbota na soli i zasypać ok. centymetrową warstwą soli tak, żeby nic nie wystawało. Skropić wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 25 min. Ostrożnie pokruszyć warstwę soli, zdjąć skórę i wyciąć filety. Podawać ze świeżym majerankiem, oliwą, pieprzem, cząstkami cytryny, skropiony octem balsamicznym.

powrót

Podobne przepisy

Śledź w śmietanie
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Łosoś pieczony w soli morskiej
Przepis z programu Dietosfera (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.