Antonio  Carluccio

Tuńczyk z sosem salmorillo


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sycylia (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Tuńczyk z sosem salmorillo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

steki z tuńczyka (może być także inne ryba

np. łosoś lub miecznik)

 

 

Przygotowanie:


Do moździerza wkładamy czosnek. Następnie natkę pietruszki oraz kapary i miętę. Potem dodajemy niewielką szczyptę oregano i otartą skórkę świeżej cytryny. Wszystkie składniki ucieramy z oliwą na gładką masę. Steki z tuńczyka należy trochę posolić i polać sosem salmorillo. Każdy stek ozdabiamy z wierzchu kilkoma orzeszkami piniowymi. Skrapiamy sosem z cytryny i posypujemy tartą bułką. Potem wstawiamy rybę do piekarnika.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.