Mark  Bittman

Tuńczyk z grilla


Przepis z programu Minimalista (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Tuńczyk z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

700-900 g tuńczyka

grubego na ok 2,5 cm

2 lub 4 kawałki

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

sól i pieprz

¼ szklanki drylowanych czarnych oliwek w oliwie

posiekanych

ok. 1 szklanki mieszanki świeżych ziół (mięty

estragonu

natki pietruszki

koperku i majeranku)

1 łyżeczka zmielonego czosnku (niekoniecznie)

ósemki cytryny

 

 

Przygotowanie:


Rozpalić grill lub włączyć gaz. Ogień powinien być średni, ruszt umieścić ok 10 cm od jego źródła. Kiedy ogień jest gotowy, delikatnie posmarować rybę oliwą, osolić i posypać pieprzem. Grillować ok. 3-4 minut po każdej stronie, jeśli ma być średnio wypieczony. W międzyczasie wymieszać oliwki ze świeżymi ziołami, czosnkiem (opcjonalnie) i nie więcej niż łyżką oliwy (tłuszcz powinien tylko spoić całą masę). Kiedy tuńczyk jest upieczony, posmarować z jednej strony pastą i podawać z ósemkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Shakshuka
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
Szaszłyki z tuńczyka w sezamie i ziołach na sosie z orzeszków nerkowca
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Halibut ze zrumienionym masłem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szybki mus z wędzonego łososia
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.