Ainsley Harriot

Tuńczyk z frytkami ze słodkich ziemniaków z grilla


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

Tuńczyk z frytkami ze słodkich ziemniaków z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

steki z tuńczyka

garść ziaren pieprzu

różnych rodzajów

łyżeczka gruboziarnistej soli kamiennej

oliwa do polania

kilka słodkich ziemniaków

 

 

Przygotowanie:


Mieszankę pieprzów zmiażdżyć w moździerzu, aby pozostały kawałki ziarenek. Polać rybę oliwą i posypać z obu stron pieprzem, lekko wciskając rozgniecione ziarenka w powierzchnię. Piec 2-3 minuty z każdej strony, na średnio gorących węglach, uważając, aby nie przesuszyć ryby. Słodkie ziemniaki wyszorować, pokroić na ćwiartki i obgotować we wrzątku przez 6-7 minut. Odcedzić, ziemniaki włożyć do miski i polać oliwą, wymieszać. Posypać solą, wymieszać, by były równo pokryte oliwą. Ćwiartki ziemniaków układać na zamykanej kratce do pieczenia na grillu. Piec kilka minut z każdej strony, na niezbyt gorących węglach. Steki z tuńczyka i frytki podawać z sosem tatarskim (patrz: osobny przepis).

powrót

Podobne przepisy

Smażona ryba z warzywami
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Filety z sandacza z rydzami smażonymi w miodzie
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Filet z łososia z salsą malinową
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.