Ainsley Harriot

Tuńczyk z frytkami ze słodkich ziemniaków z grilla


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

Tuńczyk z frytkami ze słodkich ziemniaków z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

steki z tuńczyka

garść ziaren pieprzu

różnych rodzajów

łyżeczka gruboziarnistej soli kamiennej

oliwa do polania

kilka słodkich ziemniaków

 

 

Przygotowanie:


Mieszankę pieprzów zmiażdżyć w moździerzu, aby pozostały kawałki ziarenek. Polać rybę oliwą i posypać z obu stron pieprzem, lekko wciskając rozgniecione ziarenka w powierzchnię. Piec 2-3 minuty z każdej strony, na średnio gorących węglach, uważając, aby nie przesuszyć ryby. Słodkie ziemniaki wyszorować, pokroić na ćwiartki i obgotować we wrzątku przez 6-7 minut. Odcedzić, ziemniaki włożyć do miski i polać oliwą, wymieszać. Posypać solą, wymieszać, by były równo pokryte oliwą. Ćwiartki ziemniaków układać na zamykanej kratce do pieczenia na grillu. Piec kilka minut z każdej strony, na niezbyt gorących węglach. Steki z tuńczyka i frytki podawać z sosem tatarskim (patrz: osobny przepis).

powrót

Podobne przepisy

Shakshuka
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
Łosoś marynowany w cytrusach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Gurami smażony w całości
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.