Janella  Purcell

Tuńczyk z brązowym ryżem


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Tuńczyk z brązowym ryżem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

mała puszka tuńczyka w oleju

pół filiżanki ekologicznego brązowego ryżu

pół filiżanki komosy ryżowej

saszetka dashi

4 pieczarki lub grzyby shitake

2 i pół filiżanki wody

łyżeczka arame

pół kolby kukurydzy

garść młodego szpinaku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki



Przygotowanie

2 filiżanki wody, ryż, komosę, dashi, grzyby, arame i ziarna kukurydzy gotujemy przez 20 minut na wolnym ogniu, aż ryż będzie prawie miękki. Następnie dodajemy szpinak. Czekamy, aż ryż będzie zupełnie gotowy. Na koniec dodajemy odsączonego tuńczyka. Danie podajemy posypane natką pietruszki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.