Trzykrotnie smażone kara-age

Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Trzykrotnie smażone kara-age
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g udek kurczaka, ze skórą

3 łyżki jasnego sosu sojowego

2 łyżki sake

1 łyżka startego imbiru (tylko sok)

szczypta cukru

½ szklanki mąki ziemniaczanej (lub kukurydzianej)

szczypta soli

olej do głębokiego smażenia

japoński majonez i plasterki cytryny, do serwowania

pieprz shishito, do serwowania

shichimi tougarashi (japońska mieszanka 7 przypraw), do serwowania

Przygotowanie:

Pokrój kurczaka na duże, 5 cm kawałki i włóż do miski. Marynuj go w sosie sojowym, sake, soku z imbiru i cukrze przez 15 minut.

Do dużej miski wsyp mąkę i wymieszaj ją z solą. Wyjmij kurczaka z marynaty przy pomocy pałeczek i zanurz go w mące. Pracuj z jednym kawałkiem naraz. Dzięki temu do mąki nie dostanie się zbyt dużo marynaty, a kawałki kurczaka nie będą się ze sobą sklejać.

W dużym rondlu lub woku rozgrzej olej do 190ºC. Strzepnij nadmiar mąki i wrzuć kurczaka do oleju. Smaż przez minutę. Potem wyciągnij mięso i połóż na kratce na 30 sekund. Wrzuć kurczaka z powrotem do oleju i smaż przez 30 sekund, potem znów połóż na kratce na 30 sekund. Smaż kurczaka przez ostatnie 30 sekund i zostaw go w ciepłym miejscu na 1-2 minuty.

Smaż pieprz shishito w oleju przez minutę. Serwuj kurczaka z cytryną, japońskim majonezem, przyprawami shichimi tougarashi i pieprzem shishito.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak w maśle z pilawem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia turecka, kuchnia uzbecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.