Marieta  Marecka

Trufle czekoladowe z krokantem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Trufle czekoladowe z krokantem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 ml śmietanki kremówki 36%

150 g dobrej, gorzkiej czekolady

2-3 łyżki dobrej brandy

szczypta soli

kakao

50 g migdałów

50 g cukru

100 ml wody

Przygotowanie:

Cukier i wodę przełożyć do rondelka, podgrzewać do uzyskania karmelowej masy.
Migdały pokroić drobno i dorzucić do karmelu.
Całość rozlać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokruszyć na mniejsze kawałki.
Czekoladę, sól i brandy rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić.
Śmietankę ubić na sztywno i partiami dolewać rozpuszczoną czekoladę. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Z masy formować kuli wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w kakao lub krokancie. Przechowywać w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka marchewkowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie
Gruszki belle Helene
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kolorowy ogród - deser typu ART
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.