Tropikalne ciasto z marchewką

Przepis z programu Romans z podniebieniem (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tropikalne ciasto z marchewką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 naciśnięcie zaworka oleju rzepakowego w sprayu

2 szklanki marchewki

obranej i startej (około 200 gramów lub 2 średnie marchewki)

¼ szklanki wody

1 średnie dojrzałe mango

obrane

bez pestki

1 puszka (240 gramów) siekanego ananasa

1 ½ szklanki jasnobrązowego cukru

2 duże jajka

½ szklanki oleju rzepakowego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

¼ łyżeczki mielonych goździków

¼ łyżeczki mielonego kwiatu z gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

¾ łyżeczki soli

2 szklanki zwykłej pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody spożywczej

½ szklanki słodzonych wiórków kokosowych

120 gramów daktyli (około 15 sztuk

bez pestek)

2/3 szklanki posiekanych

uprażonych orzechów włoskich

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 190°C. Tortownicę spryskać olejem w sprayu. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach tak, aby uzyskać 2 szklanki. Przełożyć do dużej miski i zalać ¼ szklanki wody. Przykryć talerze i wstawić do mikrofalówki ustawionej na najmocniejsze grzanie na 5 minut. Osączyć nadmiar wody i odstawić na bok. Po podpieczeniu marchewki powinno być około 1 ¼ szklanki.
Pokroić mango i zmiksować (oczywiście, bez pestki) na gładkie puree. Odlać ½ szklanki puree i zachować resztę do innego wykorzystania (sosu do deseru, koktajlu mlecznego, daiquiri, itd.) Zmiksować na gładką masę ananasa. Odlać ½ szklanki i odstawić na bok. W dużej misce starannie wymieszać brązowy cukier, jajka i olej. Domieszać ½ szklanki puree z mango, ½ szklanki puree z ananasa, ekstrakt z wanilii, przyprawy korzenne i marchewkę. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Domieszać wiórki kokosowe, daktyle i orzechy włoskie. Przełożyć masę do tortownicy. Piec 60 minut, aż patyczek po wyciągnięciu będzie suchy. Odstawić do całkowitego wystygnięcia i przybrać Kremem Marzeń.

powrót

Podobne przepisy

Eklerki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Domowe pączki z różaną konfiturą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Placek z suszonymi śliwkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto czekoladowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ensaimada z morelami i migdałami
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.