Trofie z pesto i sardelami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Trofie z pesto i sardelami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g makaronu trofie

100 g liści bazylii

200 g świeżych sardeli

150 g fasolki szparagowej

200 g ziemniaków

20 g orzechów piniowych

pół ząbka czosnku

łyżka startego sera parmigiano reggiano lub grana padano

150 ml oliwy Extra Vergine

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Sardele oczyszczamy, usuwamy głowę i kręgosłup, filetujemy, myjemy i dzielimy na kawałki. Liście bazylii myjemy i delikatnie osuszamy, wkładamy do moździerza z solą, ucieramy; dodajemy orzechy piniowe, czosnek, rozcieramy tłuczkiem o ścianki moździerza, stopniowo i po trochu dodajemy starty ser i na koniec wąskim strumieniem i powoli dolewamy oliwę (tyle, żeby sos nabrał kremowej gęstości). Oczyszczamy fasolkę szparagową i kroimy na kawałki o długości około 3 cm; obieramy ziemniaki, kroimy w słupki i zanurzamy w zimnej wodzie (wówczas nie ściemnieją). Na patelni teflonowej smażymy filety z sardeli minutę z każdej strony; doprawiamy solą i pieprzem. W garnku doprowadzamy do wrzenia dużą ilość wody, solimy i gotujemy fasolkę i ziemniaki przez kilka minut, odcedzamy i odstawiamy na później. Gotujemy w tej samej wodzie makaron trofie, odcedzamy, gdy jest al dente, i mieszamy z sosem pesto, fasolką, ziemniakami i filetami sardeli (można dodać kilka łyżek wody, w której gotował się makaron, do uzyskania lepszej konsystencji).

powrót

Podobne przepisy

Makaron z serem pleśniowym
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaron zagniatany z nacią pietruszki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kokardki z cukinią i krewetkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.01) penne alla vesuviana
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wiosenny makaron garganelli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.