Trofie z pesto i sardelami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Trofie z pesto i sardelami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g makaronu trofie

100 g liści bazylii

200 g świeżych sardeli

150 g fasolki szparagowej

200 g ziemniaków

20 g orzechów piniowych

pół ząbka czosnku

łyżka startego sera parmigiano reggiano lub grana padano

150 ml oliwy Extra Vergine

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Sardele oczyszczamy, usuwamy głowę i kręgosłup, filetujemy, myjemy i dzielimy na kawałki. Liście bazylii myjemy i delikatnie osuszamy, wkładamy do moździerza z solą, ucieramy; dodajemy orzechy piniowe, czosnek, rozcieramy tłuczkiem o ścianki moździerza, stopniowo i po trochu dodajemy starty ser i na koniec wąskim strumieniem i powoli dolewamy oliwę (tyle, żeby sos nabrał kremowej gęstości). Oczyszczamy fasolkę szparagową i kroimy na kawałki o długości około 3 cm; obieramy ziemniaki, kroimy w słupki i zanurzamy w zimnej wodzie (wówczas nie ściemnieją). Na patelni teflonowej smażymy filety z sardeli minutę z każdej strony; doprawiamy solą i pieprzem. W garnku doprowadzamy do wrzenia dużą ilość wody, solimy i gotujemy fasolkę i ziemniaki przez kilka minut, odcedzamy i odstawiamy na później. Gotujemy w tej samej wodzie makaron trofie, odcedzamy, gdy jest al dente, i mieszamy z sosem pesto, fasolką, ziemniakami i filetami sardeli (można dodać kilka łyżek wody, w której gotował się makaron, do uzyskania lepszej konsystencji).

powrót

Podobne przepisy

Studencka zapiekanka z makaronem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Spaghetti  z tuńczykiem
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Tajskie krewetki w czerwonym curry, z makaronem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.