Sophie Dahl

Troć faszerowana kozim serem, migdałami i ziołami


Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Troć faszerowana kozim serem, migdałami i ziołami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

biały sznurek do związania ryby, pocięty na 5 kawałków o długości ok. 30 cm

1 troć, sfiletowana, ze skórą, bez ości

pęczek natki pietruszki o płaskich liściach (same listki)

garść liści bazylii

1 obrany ząbek czosnku

75 g płatków migdałowych

3 anchois

150 g miękkiego koziego twarogu

1 cytryna

300 g pomidorków koktajlowych na gałązkach



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozłóż kawałki sznurka w poprzek odpowiedniej wielkości brytfanny tak, żeby końce zwisały z obu stron. Ułóż jeden z filetów na dnie, na sznurkach. Zmiksuj pulsacyjnie w blenderze natkę pietruszki, bazylię, ząbek czosnku, migdały i anchois na drobne kawałki. Następnie dodaj kozi ser i zmiksuj wszystko na gęstą kremową masę. Dodaj jeszcze otartą skórkę oraz trochę soku z cytryny. Rozłóż nadzienie na filecie leżącym w brytfance. Przykryj nadzienie drugim filetem (skórą do góry) i zawiąż kawałki sznurków wokół pstrąga dość ciasno, ale tak, żeby nadzienie nie spadało na dno brytfanny. Ułóż wokół ryby pomidorki i skrop niewielką ilością oliwy. Piecz 20 minut, aż ryba i nadzienie będą gorące, a skóra górnego filetu będzie chrupiąca. Wyjmij brytfannę z piekarnika, a gdy troć przestygnie, pokrój ją w poprzek na porcje. Przed podaniem usuń sznurki i ułóż pomidorki na talerzach obok porcji ryby.



© Sophie Dahl





powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.