Anna Olson

Trifle z porto


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Trifle z porto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

¾ kostki miękkiego masła

1¼ szklanki cukru

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

3 jajka

2¼ szklanki mąki uniwersalnej

1¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ szklanki maślanki lub ½ szklanki mleka + 1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka drobnego cukru



Krem custard

½ szklanki śmietany kremówki

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

3 żółtka

¼ szklanki cukru

3 łyżki sherry

1 łyżka soku z cytryny

1 szklanka serka mascarpone



Syrop z porto do owoców

1 szklanka porto

1/3 szklanki cukru

1 kawałek kory cynamonowej

4 ziarna czarnego pieprzu



Owoce

1 szklanka umytych truskawek bez szypułek, pokrojonych w ćwiartki

1 szklanka malin

1 szklanka czereśni bez pestek



Ciasto

Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Natłuścić i wysypać drobnym cukrem dno i ścianki prostokątnej formy lub blachy o powierzchni 28 cm x 43 cm, strząsając nadmiar. Ręcznie lub za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać skórkę cytrynową oraz ekstrakty. Mieszając dodawać po jednym jajku. Do oddzielnej miski przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszając dodawać na przemian sypkie składniki (w 3 porcjach) i maślankę (w 2 porcjach), zaczynając od mącznej mieszaniny i na niej kończąc. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i posypać drobnym cukrem. Piec 55-65 minut. Ciasto jest gotowe, gdy wbity w nie szpikulec jest czysty po wyjęciu. Pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia.



Krem custard

Ubić śmietanę na sztywno, zmieszać z ekstraktem waniliowym i włożyć do lodówki. Szklaną bądź metalową miskę postawić na rondlu z gotującą się wodą tak, żeby miska nie dotykała powierzchni wody. Za pomocą trzepaczki ubić żółtka, cukier, sherry i sok z cytryny, aż masa dwukrotnie podwoi objętość, stanie się jasnożółta i gęsta. Zdjąć z ognia, delikatnie zmieszać z mascarpone, aż znikną wszystkie grudki i wstawić do lodówki.



Syrop z porto do owoców

Gotować w rondlu przez 15 – 20 minut porto z cukrem, cynamonem i pieprzem; zredukować

do połowy. Gdy syrop będzie gęsty, przejrzysty i lśniący, zdjąć rondel z ognia i odstawić

do wystygnięcia. Wymieszać przygotowane owoce z 4 łyżkami syropu i odstawić na 30 minut, żeby puściły sok.



Wyciąć z ciasta kółka o średnicy ok.7 cm. W głębokim szklanym naczyniu, szerokich szklankach lub na talerzykach układać warstwami ciasto, 2 łyżki owoców w syropie i porcję kremu custard. Polać krem odrobiną pozostałego syropu i powtórnie ułożyć warstwy ciasta, owoców i kremu. Ozdobić każdą porcję bitą śmietaną, gałązką mięty, kilkoma kawałkami truskawek i drobnymi owocami.



© Anna Olson



Anna Olson w programie "Na słodko" podaje objętości według miarek

stosowanych w Kanadzie, które mają następujace pojemności:

1 szklanka = 250 ml, 1/2 szklanki = 125 ml, 1/3 szklanki = 75 ml i

1/4 szklanki = 50 ml


powrót

Podobne przepisy

Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody
Sorbet cytrynowy z tequilą
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pomarańcze z kandyzowaną skórką w karmelu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.