Delia  Smith

Tradycyjny mus czekoladowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tradycyjny mus czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 tabliczki ciemnej czekolady

100 ml wody

3 jajka

rozdzielone

5 dag drobnego cukru

 

 

Przygotowanie:


Do rondla wlewamy 3 centymetry wody i podgrzewamy. Woda nie może się zagotować, ale powinna być gorąca. Na garnku ustawiamy miskę i wrzucamy do niej 20 dag 75% czekolady. Dolewamy 100 ml letniej wody. Zanurzamy czekoladę w wodzie i zostawiamy na 6 minut, by się roztopiła. Gdy jest już całkiem płynna i gładka – zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy, by przestygła. Ubijamy miękką pianę z białek, dodajemy cukier. Żółtka łączymy z przestudzoną czekoladą i szybko mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Gotowy mus nakładamy do naczyń, w których zostanie podany, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki, by zastygł. Podajemy z bitą śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tiramisu z imbirową herbatą ćaj
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Ananasowa pagoda
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tiramisu
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Marcepanowe kartofelki
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.