Delia  Smith

Tradycyjny mus czekoladowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tradycyjny mus czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 tabliczki ciemnej czekolady

100 ml wody

3 jajka

rozdzielone

5 dag drobnego cukru

 

 

Przygotowanie:


Do rondla wlewamy 3 centymetry wody i podgrzewamy. Woda nie może się zagotować, ale powinna być gorąca. Na garnku ustawiamy miskę i wrzucamy do niej 20 dag 75% czekolady. Dolewamy 100 ml letniej wody. Zanurzamy czekoladę w wodzie i zostawiamy na 6 minut, by się roztopiła. Gdy jest już całkiem płynna i gładka – zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy, by przestygła. Ubijamy miękką pianę z białek, dodajemy cukier. Żółtka łączymy z przestudzoną czekoladą i szybko mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Gotowy mus nakładamy do naczyń, w których zostanie podany, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki, by zastygł. Podajemy z bitą śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki z kremowym serkiem i jagodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Banany w karmelu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska
Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.