Delia  Smith

Tradycyjny mus czekoladowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tradycyjny mus czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 tabliczki ciemnej czekolady

100 ml wody

3 jajka

rozdzielone

5 dag drobnego cukru

 

 

Przygotowanie:


Do rondla wlewamy 3 centymetry wody i podgrzewamy. Woda nie może się zagotować, ale powinna być gorąca. Na garnku ustawiamy miskę i wrzucamy do niej 20 dag 75% czekolady. Dolewamy 100 ml letniej wody. Zanurzamy czekoladę w wodzie i zostawiamy na 6 minut, by się roztopiła. Gdy jest już całkiem płynna i gładka – zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy, by przestygła. Ubijamy miękką pianę z białek, dodajemy cukier. Żółtka łączymy z przestudzoną czekoladą i szybko mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Gotowy mus nakładamy do naczyń, w których zostanie podany, zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki, by zastygł. Podajemy z bitą śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Tort Pawłowej
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kutia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.