Delia  Smith

Tradycyjny biszkopt z rabarbarem


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tradycyjny biszkopt z rabarbarem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

łodygi rabarbaru

100 g cukru

skórka i sok z jednej pomarańczy

100 ml Madery

biszkopt

żelatyna

krem angielski

jogurt

 

 

Przygotowanie:


Łodygi rabarbaru pieczemy w piekarniku z sokiem i skórką otartą z jednej pomarańczy i 100 gramami cukru. Biszkopty przepoławiamy i obie części smarujemy marmoladą. Składamy je razem i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do naczynia, nakłuwamy szpikulcem i polewamy 100 mililitrami Madery.
Upieczony i przestudzony rabarbar dokładamy do biszkoptów, a pozostały sok mieszamy z sokiem pomarańczowym i rozpuszczoną żelatyną. Zalewamy biszkopty powstałą galaretką, a w czasie, gdy będzie zastygała w lodówce – mieszamy krem budyniowy (angielski) z jogurtem. Masę wykładamy na gotową galaretkę i ponownie schładzamy. Przed podaniem posypujemy prażonymi orzechami pecan.

powrót

Podobne przepisy

Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zabaione z owocami leśnymi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus klonowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.