Delia  Smith

Tradycyjny biszkopt z rabarbarem


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tradycyjny biszkopt z rabarbarem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

łodygi rabarbaru

100 g cukru

skórka i sok z jednej pomarańczy

100 ml Madery

biszkopt

żelatyna

krem angielski

jogurt

 

 

Przygotowanie:


Łodygi rabarbaru pieczemy w piekarniku z sokiem i skórką otartą z jednej pomarańczy i 100 gramami cukru. Biszkopty przepoławiamy i obie części smarujemy marmoladą. Składamy je razem i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do naczynia, nakłuwamy szpikulcem i polewamy 100 mililitrami Madery.
Upieczony i przestudzony rabarbar dokładamy do biszkoptów, a pozostały sok mieszamy z sokiem pomarańczowym i rozpuszczoną żelatyną. Zalewamy biszkopty powstałą galaretką, a w czasie, gdy będzie zastygała w lodówce – mieszamy krem budyniowy (angielski) z jogurtem. Masę wykładamy na gotową galaretkę i ponownie schładzamy. Przed podaniem posypujemy prażonymi orzechami pecan.

powrót

Podobne przepisy

Tiramisu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Serowy domek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Marcepanowe kartofelki
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Potrójnie czekoladowa lodowa kanapka
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
Miodowo-waniliowa panna cotta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Galaretka z suszu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.