Tomasz Jakubiak

Tradycyjny bigos wielkopolski


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 7

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 kg kapusty kiszonej

40 dag wędzonego boczku

30 dag kiełbasy np. śląskiej, kabanosów

½ kg mięsa wieprzowego (łopatka wieprzowa)

1 łyżka smalcu

25 dag suszonych grzybów

20 dag suszonych śliwek

cebula

2 łyżki koncentratu pomidorowego

czosnek

majeranek

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Boczek pokrój w kostkę, zalej wodą i gotuj przez ok.30-40 minut.
Następnie pokrój kiszoną kapustę, cebulę i wieprzowinę.
Cebulę i łopatkę podsmaż na patelni i dodaj do gotującego się boczku. W następnej kolejności dodaj kiszoną kapustę, namoczone suszone grzyby. Bigos dopraw przyprawami i duś przez 2 godziny.
Dodaj suszoną śliwkę, pokrojone kabanosy i kiełbasy. Duś bigos przez kolejne 2 godziny.
W końcowej fazie gotowania dodaj suszony majeranek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pokrojony czosnek, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj i pozostaw na chwilę, aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.