Delia  Smith

Tradycyjny angielski pudding ryżowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tradycyjny angielski pudding ryżowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

17 dag ryżu

5 dag nierafinowanego cukru

½ l mleka pełnotłustego

puszka mleka skondensowanego

gałka muszkatołowa

3 dag masła

 

 

Przygotowanie:


Smarujemy formę masłem. Wsypujemy do niej 17 dag ryżu o krótkich ziarnach. Dodajemy 5 dag nierafinowanego cukru. Mieszamy pół litra pełnotłustego mleka oraz zawartość dużej puszki mleka skondensowanego. Zalewamy ryż. Ucieramy jedną gałkę muszkatołową i posypujemy nią wierzch deseru. 3 dag masła kroimy na małe kawałki, które rozkładamy na całej powierzchni puddingu. Wstawiamy go do nagrzanego do 150° Celsjusza piekarnika.
Sekret udanego puddingu kryje się w długości jego pieczenia. W czasie pierwszej godziny mieszamy go dwukrotnie – po 30 i po 60 minutach, a następnie pieczemy jeszcze godzinę.
Deser jest najlepszy z owocami: z pieczonymi jabłkami, albo śliwkami, długo i powoli gotowanymi w winie Marsala z dodatkiem wanilii i cynamonu.

powrót

Podobne przepisy

Kolorowy ogród - deser typu ART
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus z kiwi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowe tiramisu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.