Delia  Smith

Tradycyjny angielski pudding ryżowy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tradycyjny angielski pudding ryżowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

17 dag ryżu

5 dag nierafinowanego cukru

½ l mleka pełnotłustego

puszka mleka skondensowanego

gałka muszkatołowa

3 dag masła

 

 

Przygotowanie:


Smarujemy formę masłem. Wsypujemy do niej 17 dag ryżu o krótkich ziarnach. Dodajemy 5 dag nierafinowanego cukru. Mieszamy pół litra pełnotłustego mleka oraz zawartość dużej puszki mleka skondensowanego. Zalewamy ryż. Ucieramy jedną gałkę muszkatołową i posypujemy nią wierzch deseru. 3 dag masła kroimy na małe kawałki, które rozkładamy na całej powierzchni puddingu. Wstawiamy go do nagrzanego do 150° Celsjusza piekarnika.
Sekret udanego puddingu kryje się w długości jego pieczenia. W czasie pierwszej godziny mieszamy go dwukrotnie – po 30 i po 60 minutach, a następnie pieczemy jeszcze godzinę.
Deser jest najlepszy z owocami: z pieczonymi jabłkami, albo śliwkami, długo i powoli gotowanymi w winie Marsala z dodatkiem wanilii i cynamonu.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki pieczone w syropie z orzechami laskowymi
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Czekoladowa framboise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Owoce w szampanie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mrożony nugat
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.