Delia  Smith

Tradycyjny angielski gulasz wołowy z fasolą


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tradycyjny angielski gulasz wołowy z fasolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kg pręgi z wołowiny

mąka

małe cebule

duże kawałki marchewki

seler naciowy

brukiew

fasola limeńska

3 listki laurowe

kilka gałązek tymianku

sól i pieprz

1 litr cydru (jabłecznik)

łyżka sosu Worcestershire

 

 

Przygotowanie:


Półtora kilo pręgi kroimy na duże kawałki i obtaczamy w dobrze przyprawionej mące. Jedną trzecią mięsa układamy na dnie garnka. Małe, całe cebule, oraz duże kawałki marchewki, selera naciowego i brukwi wrzucamy do pozostałej z obtaczania wołowiny mąki i wszystko razem mieszamy. Na mięsie kładziemy część warzyw, na nich namoczoną fasolę limeńską, zwana też półksiężycowatą, potem znowu mięso, warzywa, resztę fasoli i ostatnie kawałki wołowiny. Do gulaszu dodajemy 3 listki laurowe i kilka gałązek tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy litr wytrawnego jabłecznika czyli cydru. Dodajemy łyżkę sosu Worcestershire. Garnek szczelnie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni Celsjusza na 4 i pół godziny. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni, dokładamy kilka cebulowych klusek i zapiekamy bez przykrywki, żeby potrawa się zrumieniła.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.