Lucinda Scala  Quinn

Tradycyjna szarlotka


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Tradycyjna szarlotka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki soku z cytryny

8 jabłek: 4 kwaśne

4 słodkie

1 porcja ciasta z podstawowego przepisu

¼ szklanki cukru

plus 2 łyżeczki na posypanie

⅓ szklanki mąki pszennej

i trochę do podsypania przy wałkowaniu

½ łyżeczki mielonego cynamonu

szczypta mielonych goździków

½ łyżeczki soli

1 łyżka zimnego masła

pokrojonego w kosteczkę

1 żółtko z dużego jaja

1 łyżka mleka

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Jeden ruszt umieścić w połowie wysokości, a drugi na 1/3 wysokości piekarnika. Wycisnąć sok z cytryny do dużej miski. Jabłka kolejno obrać, poszatkować. Wymieszać dokładnie plasterki z sokiem z cytryny, aby nie ciemniały.
Posypać blat mąką. Rozwałkować pierwszy kawałek ciasta, tworząc placek o średnicy ok 30 cm. Przełożyć do formy do pieczenia o średnicy 25 cm. Przyciąć nadmiar ciasta, zostawiając do zawinięcia. Do jabłek dodać ¼ szklanki mąki, cynamon, goździki. Wymieszać. Wyłożyć jabłka do formy z ciastem. Na wierzchu ułożyć kosteczki masła. Rozwałkować drugą część ciasta do średnicy ok 30 cm. Nałożyć na jabłka. Przyciąć nadmiar ciasta. Zawinąć i zlepić (mocno zaciskając palcami lub widelcem) razem brzegi obu kawałków ciasta. Odstawić do schłodzenia. W miseczce rozkłócić żółtko z mlekiem. Zrobić na wierzchu szarlotki kilka nacięć do wypuszczania pary w czasie pieczenia. Ciasto posmarować żółtkiem, nie zatykając nacięć. Posypać cukrem. Na dolnym ruszcie postawić blaszkę, do której skapie sok wyciekający w czasie pieczenia. Szarlotkę postawić na wyższym ruszcie. Piec godzinę i kwadrans, na złoto, aż będzie słychać, jak jabłka bulgoczą. Odstawić na godzinę do ostygnięcia. Kroić. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Tosty czekoladowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Migdałowe ciasto z serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort czekoladowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc. 16)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z serem, bekonem i porem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto cztery czwarte
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Eiger

postów: 6

16.03.2012 21:10

CYTUJ

szarlotkama to do siebie, że można się nią delektować do ostatniego okruszka.

#kaczkanamiekko

23.11.2011 21:40


mm

CYTUJ

hej, mam pytasnie: wczoraj (wtorek 22.11) ogladalam program L. Quinn i ona robila taki jablecznik. najpierw ubijala maslo z cukrem i tu moje pytanie: ile ona dala tego masla?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.