Delia  Smith

Tradycyjna, angielska marmolada


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Tradycyjna, angielska marmolada
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilogram kwaśnych pomarańczy

woda

cytryna

2 kilo cukru

 

 

Przygotowanie:


Pomarańcze przekrawamy na pół, wyciskamy sok i pestki. Skórkę pomarańczy kroimy najpierw na ćwiartki, a następnie na cienkie paski. Następnie resztki miąższu i pestki zawijamy w kawałek muślinu i zawiązujemy sznurkiem na kształt woreczka, który wkładamy do garnka, napełnionego pokrojonymi skórkami. Wlewamy dwa i pół litra wody, a także sok wyciśnięty z pomarańczy oraz z jednej cytryny, co ułatwi tężenie marmolady. Doprowadzamy całość do wrzenia, zmniejszamy ogień i powolutku gotujemy dwie godziny, aż skórka będzie miękka. Po dwóch godzinach ilość płynu powinna zmniejszyć się o połowę. Wyławiamy kawałek skórki i ściskamy palcami – jeśli jest ugotowana, powinna się rozpaść. Odcinamy i wyjmujemy woreczek z pestkami, przekładamy go do miski po soku.
Dodajemy cukier – zwykły lub żelujący. Mieszamy, trzymając garnek na najmniejszym ogniu – marmolada nie może się gotować. Cukier powinien się rozpuścić, co zajmie około kwadransa. W tym czasie mieszamy ze 2 – 3 razy. Dokładnie wyciskamy woreczek z pestkami, by do marmolady trafiło jak najwięcej pektyny, która ją zagęści. Mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kwadrans i wykonujemy pierwszy test. Łyżeczkę płynnej marmolady wylewamy na talerzyk, który wstawiamy na dwie, trzy minuty do zamrażalnika, by marmolada wystygła. Gdy jest zimna zgarniamy ją palcem – na powierzchni tworzą się maleńkie zmarszczki, a konsystencja jest gęsta oraz kleista. To już marmolada.

powrót

Podobne przepisy

Ogórki kiszone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Papryka marynowana
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Konfitura morelowa
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bakłażany smażone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przetwory
Marynowany czosnek
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Marynowane grzyby
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.