Tournedos a la Rossini

Tournedos a'la Rossini
Oceń przepis:
50 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jan i Jakub Kuroniowie

Seria kulinarna:
Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • 4 małe medaliony z polędwicy wołowej (o grubości 2-2,5 cm)
  • 4 kromki białego pieczywa bez skórki (o wielkości plastrów polędwicy)
  • 4 plastry wątróbki drobiowej (może być gęsia lub kacza)
  • po 2 łyżki brandy i madery
  • 100 ml wywaru z cielęciny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy truflowej, wrzucamy posiekane ząbki czosnku i po podsmażeniu na złoty kolor wyjmujemy. Medaliony kładziemy na rozgrzany czosnkowy tłuszcz i smażymy najwyżej po 3 minuty z każdej strony. Odkładamy w ciepłe miejsce. Na oliwie z masłem smażymy plastry wątróbki i odstawiamy. Do gorącego tłuszczu ze smażenia mięsa wlewamy resztę madery i brandy. Mieszamy, dolewamy wywar z cielęciny, odparowujemy połowę sosu. Na grzance układamy polędwicę, a na niej plaster wątróbki. Polewamy sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA