Tournedos a la Rossini

Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tournedos a la Rossini
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 g polędwicy wołowej

100 g foie gras

sos pieczeniowy lub sos demiglace

20 g pasty z trufli

200 g sklarowanego masła

50 ml koniaku

sól

pieprz

bagietka

 

 

Przygotowanie:


Na sklarowanym maśle usmażyć grube kawałki polędwicy (ok. 4-5 centymetrów grubości), dodać 15 g pasty truflowej, podlać koniakiem. Tak usmażone tournedos owinąć w folię aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce. Na sklarowanym maśle zrobić grzanki z pokrojonej bagietki. Dodać 5 g pasty truflowej. Na patelni bez tłuszczu usmażyć plastry foie gras. Smażyć b. krótko, ok. 2 minut. Na patelni podgrzać sos pieczeniowy i dodać do niego koniaku. Na grzanki położyć tournedos. Na polędwicę położyć plaster foie gras. Wszystko oblać sosem pieczeniowym.

powrót

Podobne przepisy

Pieróg z serami i oliwkami
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Teryna owocowa z serem pleśniowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.