Kylie Kwong

Tosty z krewetkami królewskimi


Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Tosty z krewetkami królewskimi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

16 świeżych krewetek królewskich (około 800 g)

¼ filiżanki dymki

posiekanej „na zapałkę” (1 filiżanka = 250 ml)

¼ filiżanki posiekanych listków kolendry

1 łyżka imbiru

posiekanego „na zapałkę”

2 łyżeczki wina do gotowania shaoxing lub wytrawnej sherry

1 łyżka sosu sojowego

1 białko

lekko rozbite

½ łyżeczki soli morskiej

6 kromek chleba tostowego

¼ filiżanki ziaren sezamu

olej roślinny do głębokiego smażenia

 

 

Przygotowanie:


Za pomocą obieraczki do warzyw zrobić „wstążeczki” z marchewki. „Wstążeczki” pokroić „na zapałkę”. W miseczce wymieszać marchewkę z solą i cukrem, odstawić na 10 minut. Po tym czasie marchewkę odcisnąć z soku, który puści. W średniej wielkości rondelku, z grubym dnem, wymieszać ocet z dodatkowym cukrem, zagotować. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia, przez 15 minut; połowa płynu powinna odparować. Zdjąć z płyty, marchewkę, zalać powstałym syropem. Dodać sos rybny i chili, wymieszać, odstawić. Krewetki obrać z pancerzyków i usunąć żyłki. Mięso pokroić na plasterki o szerokości 1,5 cm. W misce wymieszać pokrojone krewetki z dymką, kolendrą, sosem sojowym, winem, solą, imbirem i białkiem. Chleb obkroić ze skórek, kromki przekroić na pół. Na połówkach chleba ułożyć łyżkę pokrojonych krewetek, rozsmarować równą warstwą, lekko wciskając w chleb. Każdy kawałek obtoczyć delikatnie w ziarnach sezamu.
W woku rozgrzać olej do momentu, w którym na powierzchni pokażą się pęcherzyki. Partiami zanurzać chleb w rozgrzanym tłuszczu, stroną z masą krewetkową do dołu. Smażyć na średnim ogniu około minuty, obrócić na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Wyjąć z woka łyżką cedzakową i ułożyć na papierowym ręczniku do odsączenia z nadmiaru oleju. Podawać natychmiast z miseczką słodkiego sosu chili z marchewką.

powrót

Podobne przepisy

Miękkie naleśniczki ryżowe
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Risotto z krewetkami i marchewnikiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Pikantna sałatka z kalmarów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.