Jacques Pépin

Tosty z kozim serem


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Tosty z kozim serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Przygotowanie

Rozgrzać ruszt w piekarniku. Z bagietki ukroić tyle kromek o grubości 0,6 cm, ile potrzeba do podania. Ułożyć na blasze do pieczenia. Ukroić tyle samo plastrów okrągłego koziego sera o grubości 0,6 cm (doskonale do tego celu nadaje się nitka dentystyczna). Położyć po plastrze sera na kromce i przycisnąć, dbając o to, aby ser przykrywał całą powierzchnię chleba. W przeciwnym razie przypali się podczas zapiekania. Oprószyć ser niewielką ilością ziół prowansalskich i odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Ostrą obieraczką do warzyw skroić cienkie plasterki z dużego ząbka czosnku. Ułożyć na kromkach po jednym plasterku. Skropić kilkoma kroplami oliwy. Na 2 minuty wstawić pod ruszt tak, aby kromki znalazły się 10-12 centymetrów od źródła ciepła. Wierzch powinien przybrać złocistą barwę. Przełożyć tosty na półmisek. Przed podaniem odstawić na 5 minut do przestygnięcia.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Szybki mus z wędzonego łososia
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Spatzle
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.