Tosty z ciemnego pieczywa

Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

Tosty z ciemnego pieczywa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kromki ciemnego pieczywa

150 g groszku - konserwowego

2 plastry szynki parmeńskiej

½ cebuli

1 małe chilli

50 ml kwaśnej śmietany

garść tartego parmezanu

2 żółtka

sól

pieprz i sos Worcestershire do smaku

posiekany szczypiorek

 

Przygotowanie:

Pieczywo posmarować oliwą z oliwek i upiec na grzanki. W osolonej wodzie ugotować groszek, odlać wodę, zmiksować i przetrzeć na puree. Na patelni zeszklić cebulkę, dodać chilli i pokrojoną w paski szynkę. Na końcu dodać groszek i całość doprawić solą i pieprzem. W miseczce przygotować masę ze śmietany, żółtek i parmezanu. Grzanki posmarować masą groszkową, przykryć śmietaną i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać lekko skropione sosem Worcestershire i posypane siekanym szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Kanapka z wołowiną i cebulą
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Quesadilla z grillowanymi cebulkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
(odc.01)mieszanka serów na słodko
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.