Tosty z ciemnego pieczywa

Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

Tosty z ciemnego pieczywa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kromki ciemnego pieczywa

150 g groszku - konserwowego

2 plastry szynki parmeńskiej

½ cebuli

1 małe chilli

50 ml kwaśnej śmietany

garść tartego parmezanu

2 żółtka

sól

pieprz i sos Worcestershire do smaku

posiekany szczypiorek

 

Przygotowanie:

Pieczywo posmarować oliwą z oliwek i upiec na grzanki. W osolonej wodzie ugotować groszek, odlać wodę, zmiksować i przetrzeć na puree. Na patelni zeszklić cebulkę, dodać chilli i pokrojoną w paski szynkę. Na końcu dodać groszek i całość doprawić solą i pieprzem. W miseczce przygotować masę ze śmietany, żółtek i parmezanu. Grzanki posmarować masą groszkową, przykryć śmietaną i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać lekko skropione sosem Worcestershire i posypane siekanym szczypiorkiem.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz z salsą brokułową
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Orzechy włoskie smażone na głębokim tłuszczu z ziarnem sezamowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Kanapki tostowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Dakos pieczone z ciecierzycą, pomidorami i fetą
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.